Frase de la semana

Las 2 personas más ricas del mundo poseen una fortuna superior al PIB combinado de los 45 países más pobres. 
(N.G.)

dimarts, 1 de juliol del 2008

Apaga el llum!!!!




A partir d’avui el preu de l’electricitat és un 3,3 % més car, a causa de l’encariment inparable del preu del petroli. A més, es modifica el sistema tarifari per tal de penalitzat les consums elevats.

La solució definitiva seria deixar de dependre dels combustibles fòssils, però com això sembla difícil, aquí van uns quants consells per estalviar energia a la llar, i diners:


- Si et compres un electrodomèstic nou, que sigui de classe A, A+ o A++. I no et deixis portar per la dita “burro grande, ande o no ande” i compra’l adaptat a les teves necessitats, aprofitaràs millor el seu rendiment. Les cuines sempre millor a gas, son més eficients, i el forn de ventilador, reparteix millor la calor.


- El frigorífic: ubica’l en un indret fresc (allunyat del forn), neteja un cop a l’any la part de darrera, descongelar abans que la capa de glaç superi el 3mm, comprava l’estat de les gomes de la porta, no fiquis aliments calents dins del frigorífic, si has de descongelar un aliment fes-ho amb temps i en el frigorífic, i quan obris la porta en 30 segons torna-la a tancar.


- Rentadora: aprofita al màxim la capacitat de càrrega, utilitza programes de baixa temperatura, seca la roba al sol, utilitza el centrifugat per assecar la roba, neteja periòdicament el filtre de la rentadora i mantén-la en bon estat.


- Il·luminació: sempre millor llum natural, pinta les parets i sostres de colors clars, quan surtis d’una habitació tanca el llum, redueix al mínim la il·luminació ornamental, manté netes les bombetes i llums, sempre bombetes de baix consum i en zones on es requereix molta llum molta estona utilitza fluorescents.


- Aire acondicionat: instal·lar toldos, persianes i cortines per a regular la temperatura de la llar, la temperatura de confort a l’estiu és de 25 ºC, obre les finestres a les hores en què no hi ha sol, en moltes ocasions amb un simple ventilador es pot assolir el confort desitjat, a vegades es pot evitar l’ús del ventilador amb corrents creuades de ventilació natural, i sempre instal·lar els equips de refrigeració en zones ventilades i a l’ombra.


- Petits electrodomèstics: no utilitzar el mode “en espera” si no s’usa s’apaga, utilitzar regletes d’endolls amb interruptor, comprar equips a l’etiqueta “Energy Star”, apagar la pantalla de l’ordinador quan no hi estem davant, comprar pantalles LCD, i utilitzar salva pantalles de color negre. I realitza un ús racional dels electrodomèstics, evita les electrochorrades: raspall elèctric, espremedora elèctric, etc...

A més d’estalviar energia, estalviem diners, evitem emissions de gasos efecte hivernacle, estalviem recursos naturals.