Frase de la semana

Las 2 personas más ricas del mundo poseen una fortuna superior al PIB combinado de los 45 países más pobres. 
(N.G.)

dimarts, 27 de novembre del 2007

Ja és Nadal!!!!!



El cap de setmana passat s’ha donat el tret de sortida al Nadal “comercial” a la major part de pobles i ciutats de Catalunya. Ja que s’han encès les llums de Nadal de carrers i comerços.


I jo em faig la mateixa pregunta de cada any: Per què? Quina finalitat té adornar els carrers amb llums? Ens podem permetre malgastar electricitat sense cap necessitat?


Estem en ple segle XXI, i a les portes d’una greu crisi energètica. No s’haurien de buscar alternatives per engalanar els carrers sense consumir energia. Existeixen milers de materials que poden fer la mateixa funció que unes bombetes, reflectant el propi enlluernat públic, per exemple. Segur que es poden buscar adorns molt originals fets amb materials reciclats, igual de bonic o més que les llumetes. Per exemple, una proposta personal, seria fer els adorns de Nadal amb els residus recollits durant el Nadal anterior. Es poden fer moltes coses amb una mica de imaginació!


A mi això de les llumetes del carrer hem deixa un regust de cosa antiga i arcaica. S’ha de reconèixer que els ajuntaments fan grans esforços per renovar-les i reduir-ne el consum energètic, es clar es juguen el quartos!Hem passat de les bombetes de 100w incandescents, a modernes llums de LED. Però cada any les encenen abans, per tant la millor opció es eliminar-les definitivament. A més, amb les llums de Nadal es dóna un fet curiós: hi ha carrers que només estan ben il·luminats durant les festes, durant la resta de l’any estan a les fosques. Això deu emprenyar molt als veïns.


Després hi ha els comerços, sobre tot les grans superfícies. Això si que és fort. Sembla una competició a veure qui posa més bombetes i que les té enceses durant més temps. A diferència de les llums dels carrers, no estan regulades i els comerços fan el que volen. Hi ha una llei de contaminació lumínica en vigor, però sembla que durant aquestes dates tot si val. Fa pocs dies, una coneguda marca de mobles tenia les llums de Nadal enceses a les 3 de la tarda!!!


Lo més curiós és la justificació de les marques comercials, segons les quals les llum són un reclam per atreure clients i fomentar les compres nadalenques. Això a mi, com a client, m’empipa molt. Perquè m’estan dient que tinc mentalitat d’insecte, i que hem poden atreure amb una bombeta. Això pot ser veritat, però queda lleig.


En resum, que si tots ens estalviem les llums de Nadal, fins i tot a casa, a més d’estalviar diners li farem un favor al planeta.